Aktív szén - NutraHacker Tudományos Vita

Vissza a tartalomjegyzékhez
A savas aktív szén megakadályozza az elhízást és az inzulinrezisztenciát magas zsírtartalmú diétával táplált egereknél

A vakbél tartalmának metabolikus analízise kimutatta, hogy a semleges lipidek, koleszterin és epesavak jelentősen magasabb szinten ürülnek ki a széklettel a szénnel történő kezelés hatására. Ezenkívül a koleszterin 7-alfa-hidroxilázt és a hidroxi-metil-glutaril-CoA-reduktáz/szintáz 1-et kódoló gének májban történő expresszióját az aktív szén fokozta, ami valószínűleg a bélből történő fokozott kiválasztódást, valamint a koleszterin és az epesavak enterohepatikus keringését tükrözi. Nem észleltek károsodást vagy rendellenességet a gyomor-bélrendszerben, a májban, a hasnyálmirigyben és a tüdőben. Összefoglalva, a savas aktív szén képes lehet súlyos káros hatások nélkül mérsékelni a HFD által kiváltott súlygyarapodást és az inzulinrezisztenciát. Ezek az eredmények a szén új funkcióját jelzik az elhízás, a metabolikus szindróma és a kapcsolódó betegségek megelőzésében.

Az aktív szén csökkenti a plazma bilirubin szintjét hiperbilirubinémiás patkányban

A fényterápia és az aktív szén etetés hatékonyságát a plazma bilirubin koncentrációjának csökkentésére hiperbilirubinémiás Gunn patkányon vizsgálták. A szénnel történő táplálás önmagában ugyanolyan hatékonyan csökkentette a plazma bilirubin koncentrációját, mint a folyamatos fényterápia. A plazma bilirubinkoncentrációját csökkentő additív hatást figyeltek meg a fényterápia és a szén etetés együttes alkalmazásakor. Az elválasztott Gunn patkányok 8 hétig tartó, 5%-os széntartalmú étrendje nem volt hatással a növekedési ütemre.

Aktív szén a fényterápia kiegészítéseként újszülöttkori sárgaság esetén

A faszén táplálással vagy szondán keresztül történő beadása hatékonyan csökkentette a plazma bilirubinszintjét mind a felnőtt, mind a szoptatós sárgaságos patkányoknál. Ezek az adatok arra utalnak, hogy a szén hasznos kiegészítője lehet a fényterápia során, mivel megköti a bilirubint a bél lumenében, és csökkenti a a nem konjugált bilirubin enterohepatikus keringése.

A Le Carbone megakadályozza a májkárosodást nem alkoholos steatohepatitis-májkarcinóma egérmodellben az AMPKα-SIRT1 jelátviteli útvonal aktiválásával

A Le Carbone (LC), egy rostban dúsított aktívszén étrend-kiegészítő, azt állította, hogy hatékony a vastagbélgyulladással, trimetilaminuriával és szklerózissal összefüggő gyulladások ellen. Eredményeink azt mutatják, hogy az LC megakadályozza a májkárosodást és a NASH progresszióját, valószínűleg az AMPK-SIRT1 jelátviteli útvonal fokozásával.

Elsődleges trimetilaminuria

Klinikai jellemzők: Az elsődleges trimetilaminuriát a rothadt vagy bomló halakéhoz hasonló halszag jellemzi, amely a trimetil-amin vizeletben, leheletben, verejtékben és szaporodási folyadékban történő túlzott kiválasztódásából ered. A trimetilaminuriával semmilyen fizikai tünet nem társul. Az érintett egyének normálisnak és egészségesnek tűnnek; a kellemetlen szag azonban gyakran szociális és pszichológiai problémákat okoz. A tünetek általában születéstől kezdve jelen vannak, és a pubertás során súlyosbodhatnak. Nőknél a tünetek súlyosabbak közvetlenül a menstruáció előtt és alatt, orális fogamzásgátlók bevétele után, valamint a menopauza körül.

Diagnózis/teszt: A primer trimetilaminuria diagnózisát olyan vizsgálatban állapítják meg, aki:

  • (normál étkezési körülmények között) az összes trimetil-amin (TMA) több mint 10%-át választja ki a vizelettel szabad aminként; és
  • Molekuláris genetikai vizsgálatok alapján biallelikus (homozigóta vagy összetett heterozigóta), funkcióvesztést okozó patogén variánsokat tartalmaz az FMO3-ban.
Kezelés: Megnyilvánulások kezelése:

Étrend korlátozása:

  • Trimetil-amin (a búzával etetett tehenek tejében található) és prekurzorai, beleértve a kolint (a tojásban, májban, vesében, borsóban, babban, földimogyoróban, szójatermékekben és káposztafélékben [kelbimbó, brokkoli, káposzta, karfiol]) ), lecitin és lecitin tartalmú halolaj-kiegészítők;
  • Trimetil-amin-N-oxid (a tenger gyümölcseiben [halak, lábasfejűek és rákfélék] található);
  • Az FMO3 enzimaktivitás gátlói, például az indolok (a káposztafélékben találhatók).
Megjegyzés: Az étrend megtervezése és ellenőrzése annak biztosítása érdekében, hogy a kolin és folsav napi bevitele megfeleljen az életkorra és nemre vonatkozó ajánlásoknak; terhesség és szoptatás alatt nincs korlátozás a kolin fogyasztásával.

Használata:

  • Savas szappanok és testápolók a kiválasztott trimetil-amin eltávolítására mosással;
  • Aktív szén és réz-klorofillin a bélben termelődő trimetil-amin megkötésére;
  • Antibiotikumok (metronidazol, amoxicillin és neomicin), amelyek elnyomják a trimetil-amin termelését a bélben lévő baktériumok csökkentésével;
  • Riboflavin-kiegészítők a maradék FMO3 enzimaktivitás fokozására.
Kerülendő szerek/körülmények: magas trimetilamin prekurzort vagy az FMO3 enzimaktivitás inhibitorait tartalmazó élelmiszerek (tenger gyümölcsei: halak, lábasfejűek és rákfélék), tojás, belsőség, hüvelyesek, káposztafélék és szójatermékek; étrend-kiegészítők és "egészségügyi" élelmiszerek, amelyek nagy adag kolint és lecitint tartalmaznak; az FMO3 enzim által metabolizált gyógyszerek; izzadást elősegítő körülmények (pl. testmozgás, stressz, érzelmi zavarok).

A veszélyeztetett hozzátartozók értékelése: Testvérek biokémiai vizsgálata, hogy azonosítsák azokat, akik érintettek, és akik számára előnyös lesz a trimetil-amin termelés csökkentését célzó kezelés.

Genetikai tanácsadás: Az elsődleges trimetilaminuria autoszomális recesszív módon öröklődik. Az érintett egyed szülei obligát heterozigóták (azaz egy FMO3 patogén variáns hordozói a családtörténet alapján). Ha ismert, hogy mindkét szülő heterozigóta egy FMO3 patogén variánsra, akkor az érintett egyed minden testvére fogantatáskor 25% esélye van a fertőzésre, 50% az esély arra, hogy tünetmentes hordozó, és 25% az esélye annak, hogy nem érinti. nem hordozó. Miután az FMO3 kórokozó variánsait azonosították egy érintett családtagban, lehetséges a fokozott kockázatú terhesség prenatális vizsgálata és a beültetés előtti genetikai vizsgálat.

Az étrend-kiegészítők, az aktív szén és a réz-klorofillin hatása a trimetilamin vizelettel történő kiválasztására japán trimetilaminuriás betegeknél

A trimetilaminuria (TMAU) egy anyagcserezavar, amelyet az jellemez, hogy az étrendből származó trimetil-amint (TMA) nem képes oxidálni és trimetilamin-N-oxiddá (TMAO) alakítani. Az étkezési szén bevitele (összesen 1,5 g faszén naponta 10 napon keresztül) csökkentette a a vizeletben mentes TMA koncentrációt, és a TMAO koncentrációját a normál értékekre emelte a szén beadása során. Az eredmények azt sugallják, hogy a szén és/vagy réz klorofillin napi bevitele jelentős mértékben javíthatja a TMAU-ban szenvedő egyének életminőségét.

Dioxinok és poliklórozott bifenilek (PCB-k) csökkentése az emberi szervezetben

A perzisztens lipofil szerves szennyező anyagok, például a dioxinok és a PCB-k emberi szervezetben való felhalmozódása nagy aggodalomra ad okot, mivel ezen vegyületek közül sok káros egészségügyi hatást válthat ki az emberre. Számos módszert teszteltek, például élelmi rostokat és klorofillt, lipideket (szkvalán stb.) és anioncserélő gyantákat tartalmazó élelmiszereket. Abból a szempontból, hogy elkerüljük a nagy kockázatú csoportok és a magas kockázatú életszakaszok befolyását, kivéve a következő generációt, a környezeti vegyszerek csökkentésére irányuló világméretű együttműködés nagyon vonzó.

A környezet dioxinoknak és poliklórozott bifenileknek való kitettsége csökkenti az ivarmirigyhormonok szintjét újszülötteknél: a duisburgi kohorszvizsgálat eredményei

Jellemzően a tesztoszteron csökkenés kifejezettebb volt a nőstények köldökzsinór-szérumában, és az ösztradiol csökkenése a férfi csecsemőknél. A hormonszint csökkenése általában kifejezettebb volt a dioxinok esetében, mint az indikátor PCB-k esetében.

A duisburgi születési kohorsz vizsgálat: a PCDD/F-eknek és a dioxinszerű PCB-knek való születés előtti expozíció hatása a pajzsmirigyre újszülöttek hormonállapota és csecsemők idegrendszeri fejlődése 24 hónapos korig

A poliklórozott bifenilek (PCB) és a poliklórozott dibenzo-p-dioxinok és dibenzofuránok (PCDD/F-ek) prenatális expozíciója befolyásolhatja a csecsemők és gyermekek idegrendszeri fejlődését. Ezt a hatást a pajzsmirigyhormon homeosztázis megzavarása közvetítheti. Ez a tanulmány alátámasztja azt a nézetet, hogy a PCDD/F-eknek és PCB-knek való jelenlegi csökkent expozíció nem károsítja az újszülöttek pajzsmirigy funkcióját és a csecsemők idegrendszeri fejlődését 24 hónapos korukig.

Az iskoláskorú gyermekek viselkedési szexuális dimorfizmusa és a korai fejlődés során a dioxinoknak és PCB-knek való kitettség: nyomon követési vizsgálat a duisburgi kohorsz

ból Eredményeink és korábbi tanulmányok eredményei alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek az EDC-k módosítják a viselkedési szexuális dimorfizmust gyermekeknél, feltehetően a hipotalamusz-hipofízis-ivarmirigy tengelyével kölcsönhatásba lépve.

A poliklórozott bifenil-szorpció csillapítása szénné huminsavakkal

A PCB-k fokozott szorpciója a bioszéneken a környezeti tényezők hatására: huminsav és fémkationok
Az eredmények azt mutatták, hogy a bioszén nagy adszorpciós affinitást mutatott a PCB-k iránt.

Szenes anyagok hatékonysága poliklórozott bifenilek vizes oldatból való megkötésére

Ez a munka a vizsgált nanoanyagokhoz képest kiváló PCB-szorpciót mutatott ki az AC által, így a gyártás után jelentős módosításokra lenne szükség ahhoz, hogy a nanoanyagok felülmúlják az AC teljesítményt.

A higany eltávolítása a szennyezett vízből faalapú bioszénnel a természetes szerves anyagoktól és az ionok összetételétől függ

A bioszén eltávolíthatja a potenciálisan mérgező elemeket, például a szervetlen higanyt [Hg(II)] a szennyezett vizekből.

A poliklórozott bifenileknek és dioxinoknak való környezeti expozíció hatása a holland gyermekek születési méretére és növekedésére

Bár ezt a növekedési késleltetést egészségesen született csecsemőknél írták le, az intrauterin és a születés utáni növekedési retardáció potenciálisan káros a fejlődő emberre, és ezt el kell kerülni az anyai PCB és dioxin testterhelés csökkentésével, és következésképpen a magzat ezen szennyező anyagoknak való kitettségével.

A környezet poliklórozott bifenileknek (PCB-knek) és dioxinoknak való kitettsége. Következmények a gyermek laktációjának hosszú távú neurológiai és kognitív fejlődésére

Ezek az adatok azt igazolják, hogy a PCB-nek való születés előtti expozíció finoman negatív hatással van a gyermek neurológiai és kognitív fejlődésére egészen iskolás korig. Az emberi anyatej mennyiségét és zsírtartalmát hátrányosan befolyásolják a jelenleg Nyugat-Európában tapasztalható PCB-szintek. Vizsgálataink igazolták, hogy a szoptatás ellensúlyozza a PCB-k és dioxinok káros fejlődési hatásait.

Töltsön fel nyers DNS-adatokat, hogy még ma elkezdhesse ingyenes nyers DNS-elemzését!