Piracetam - NutraHacker Tudományos Vita

Vissza a tartalomjegyzékhez

Eredet és áttekintésA piracetam (2-oxo-1-pirrolidin-acetamid) a GABA neurotranszmitter származéka, és jelentős hatással van a különböző élettani rendszerekre. A piracetámot először Corneliu E. Giurgea román kémikus szintetizálta 1950 és 1964 között. A piracetám kémiai képlete C6H10N2O2, eliminációs felezési ideje pedig nagyjából 4-5 óra.

A piracetám neuronális és érrendszeri hatásokkal rendelkezik, amelyek közül elsődlegesen a sejtmembránok fluiditását állítja helyre, és tudományosan kimutatták, hogy javítja a kognitív rendellenességeket, a kérgi myoclonust, a diszlexiát, a fájdalmat, a hipoxiát és még a sarlósejtes vérszegénységet is.

A piracetem alapvetően két belső rendszerre fejti ki hatását, az NMDA (N-metil-D-aszpartát) és AMPA (α-amino-3-hidroxi-5-metil-4-izoxazol-propionsav) receptorokra, mindkettő glutamátreceptorra, és változatos a tartománya. fiziológiai hatások, elsősorban a vörösvértestek vaszkuláris endotéliumhoz való csökkent adhéziója és a mikrokeringés elősegítése miatt.

Tudományos áttekintésPiracetam: a farmakológiai tulajdonságok és a klinikai felhasználás áttekintése

A piracetám, a gamma-amino-vajsav (GABA) neurotranszmitter származéka számos fiziológiai hatással rendelkezik, amelyek legalább részben a sejtmembrán folyékonyságának helyreállításából származhatnak. Neuronális szinten a piracetám modulálja a neurotranszmissziót számos transzmitter rendszerben (beleértve a kolinerg és glutamáterg rendszert is), neuroprotektív és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik, és javítja a neuroplaszticitást. Vaszkuláris szinten úgy tűnik, hogy csökkenti az eritrociták tapadását az ér endotéliumához, gátolja az érgörcsöt és megkönnyíti a mikrokeringést. A fiziológiai hatások sokrétű skálája összhangban van azzal, hogy számos klinikai indikációban alkalmazzák. Hatékonyságát kognitív zavarok és demencia, szédülés, kortikális myoclonus, diszlexia és sarlósejtes vérszegénység esetén dokumentálják. Bár néha nagy dózisokra van szükség, a piracetám jól tolerálható.

Levelezés (levél a szerkesztőnek): Pozitív tapasztalatok a piracetámról

A súlyos betegségek utáni kognitív hiányokat korábban „meghatározatlan szervi vagy tüneti mentális zavarnak” nevezték. Ez a meghatározás magában foglalja az intenzív kezelés utáni kognitív deficiteket. Tapasztalataim szerint egy régebbi, de még mindig nagyon hatékony gyógyszer a piracetám. Elősegíti az agysejtek oxigén- és glükózellátását. Alkalmazható szájon át (800-1200 mg) reggel vagy délben, vagy kezdetben infúzióban (12 g) reggel. Ha 15 óra után adják be, az alvászavarokat okozhat; (kezdeti) túladagolás nyugtalanságot okozhat. Az idősebb nők figyelmét fel kell hívni arra, hogy a piracetám növelheti a libidót – ami gyakran nemkívánatos.

A piracetám agyvédő hatása koszorúér bypass műtéten átesett betegeknél

A kognitív funkciók csökkenése egy lehetséges mellékhatás a cardiopulmonalis bypass segítségével végzett szívműtét után. Vizsgáltuk a piracetám agyvédő hatását a kognitív teljesítményre olyan betegeknél, akik szívkoszorúér bypass műtéten estek át cardiopulmonalis bypass alatt. A piracetámos betegek azonban szignifikánsan jobban teljesítettek a műtét után, mint a placebós betegek, és kevésbé csökkent az általános kognitív funkciójuk (p<0,0005). A piracetám cerebroprotektív hatást fejt ki azoknál a betegeknél, akiknél szívkoszorúér bypass műtéten esnek át kardiopulmonális bypass alkalmazásával. Csökkenti a neuropszichológiai képességek korai posztoperatív jelentős csökkenését.

Az L-karnitin és a piracetám farmakodinámiás értékelése a szimvasztatin krónikus alkalmazása által kiváltott izomkárosodásban

Az L-karnitin és a piracetám hatásának értékelése a szimvasztatin által kiváltott izomkárosodásra egészséges férfiaknál a 10 ml-es orális dózisú 100 mg/ml L-karnitin + 80 mg/ml piracetám oldattal végzett kezelés során (tesztcsoport) ) vagy placebót (kontrollcsoport) és 40 mg szimvasztatint naponta egyszer 35 egymást követő napon keresztül. Értékelték az L-karnitin és a piracetám hatását az edzés okozta myopathiás tünetek csökkentésében, valamint a biztonságot és a tolerálhatóságot is. Az L-karnitin és a piracetám egyidejű alkalmazása izomvédő hatású lehet, ill. védelem a szimvasztatin által kiváltott myalgia ellen. Ezenkívül a készítmény biztonságos volt, és a kísérletben vizsgált alanyok jól tolerálták.

Az l-karnitin és a piracetám védő hatása a mitokondriális permeabilitás átmenet és a szimvasztatin által kiváltott PC3 sejtnekrózis ellen

A mitokondriális oxidatív stresszt, majd a membrán permeabilitási átmenetet (MPT) a sztatinok citotoxicitásának lehetséges mechanizmusaként tekintették. A sztatinok használata csökkenti a rák, különösen a prosztatarák kockázatát. Az eredmények bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a szimvasztatin által kiváltott MPT és a sejtnekrózis dózisfüggő módon és additív mechanizmusok révén érzékeny volt akár l-karnitinre, akár piracetámra. Az l-karnitin és a piracetám együttesen lényegesen alacsonyabb koncentrációban fejtették ki hatásukat, mint külön-külön.

Mitokondriális funkció, dinamika és áteresztőképesség átmenet: Komplex szerelmi háromszög, mint lehetséges cél az agy kezelésében Öregedés és Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór (AD) amiloid-β által irányított kezelési stratégiáinak kudarca miatt a mitokondriális diszfunkció, mint az öregedés és az AD kognitív hanyatlásának fő patomechanizmusa jelentős támogatást kapott. Ennek megfelelően a mitokondriális funkció javítása, mint az új gyógyszerfejlesztés alternatív stratégiája egyre nagyobb érdeklődést váltott ki, és számos különböző vegyületet azonosítottak, amelyek javítják a mitokondriális funkciót preklinikai in vitro és in vivo kísérletekben. Azonban nagyon keveset, ha egyáltalán vizsgáltak klinikai vizsgálatok során, ami a mitokondriumok által irányított gyógyszerfejlesztés fő hátránya. E problémák leküzdése érdekében felülről lefelé irányuló megközelítést alkalmaztunk, több régebbi antidemencia gyógyszert megvizsgálva, amelyek klinikai bizonyítékai vannak a terápiás hatékonyságról. Ezek közé tartozik az EGb761® (standardizált ginkgo biloba kivonat), a piracetám és a Dimebon. Mindegyik javítja kísérletileg a mitokondriális diszfunkció számos aspektusát, beleértve a mitokondriális dinamikát, valamint javítja a megismerést és a károsodott neuronális plaszticitást, amelyek a mitokondriális diszfunkció funkcionálisan legjelentősebb következményei. Mindegyik részlegesen gátolja a mitokondriális permeabilitás átmeneti pórusának (mPTP) nyitó eseményeit, amelyet korábban főként az apoptózis indukálása szempontjából lényeges mechanizmusként tárgyaltak.

Fokozott neuroplaszticitás a Metabolic Enhancer Piracetam által javított mitokondriális dinamikával és megváltozott permeabilitású átmeneti pórusfunkcióval

Az anyagcsere-fokozó piracetámot javasolták ezeknek a vegyületeknek a prototípusának, mivel fokozza a károsodott mitokondriális funkciót és a kapcsolódó szempontokat, például a neuroplaszticitás mechanizmusait. Beszámolunk arról, hogy a piracetám terápiásán releváns koncentrációkban javítja a neuritogenezist az SH-SY5Y humán sejtvonalban az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás teljes spektrumát tükröző állapotokhoz képest.

Az anyagcsere-fokozó piracetám javítja a béta-amiloid peptid által kiváltott mitokondriális funkciók károsodását és neurit-kinövést

Az anyagcsere-fokozó piracetámról kimutatták, hogy javítja a mitokondriális diszfunkciót az agy öregedését és a kísérletileg kiváltott oxidatív stresszt követően. A piracetám javítja a PC12 sejtek és akut disszociált agysejtek mitokondriális funkcióját fiatal NMRI egerekben az extracelluláris Abeta(1-42) expozíciót követően.

A piracetam javítja az oxidatív stresszt követő mitokondriális diszfunkciót

Összefoglalva, a piracetám terápiásán releváns in vitro és in vivo koncentrációi képesek javítani az oxidatív stresszel és/vagy öregedéssel kapcsolatos mitokondriális diszfunkciót. A mitokondriális stabilizálás és védelem fontos mechanizmus lehet a piracetám sok jótékony hatásának magyarázatában idős betegeknél.

A mitokondriális funkció és a dinamika javítása a piracetám anyagcserefokozóval

A piracetám sajátosságaként a jótékony hatások általában mitokondriális diszfunkcióhoz kapcsolódnak. Korábbi vizsgálatok során sikerült kimutatnunk, hogy a piracetám fokozta az ATP-termelést, a mitokondriális membránpotenciálokat, valamint a neurit-kinövést sejt- és állatmodellekben az öregedés és az AD esetében. A piracetám mitokondriális funkcióra gyakorolt ​​hatásának további vizsgálatára, különösen a mitokondriális hasadási és fúziós eseményekre, úgy döntöttünk, hogy felmérjük a mitokondriális morfológiát. Humán neuroblasztóma sejteket kezeltünk a gyógyszerrel normál körülmények között és az öregedést és a ROS (reaktív oxigénfajták) előfordulását imitáló körülmények között, valamint stabilan transzfektált sejtekben a humán vad típusú APP (amiloid prekurzor fehérje) génnel. Ezt az AD-modellt az jellemzi, hogy a kontrollsejtekhez képest csak 2-szer több humán Aβ-t (amiloid β-peptidet) expresszál, és ezért az AD nagyon korai stádiumait képviseli, amikor az Aβ szint évtizedek alatt fokozatosan emelkedik. Érdekes módon ezek a sejtek károsodott mitokondriális funkciót és morfológiát mutatnak az alapfeltételek mellett. A piracetám képes helyreállítani ezt a károsodást, és a mitokondriális morfológiát visszatolja a megnyúlt formákba, míg a kontrollsejtekben nincs hatása.

A piracetám és a vinpocetin megelőző hatása a hipoxia-reoxigenáció által kiváltott sérülésekre elsődleges hippocampalis tenyészetben

1 mM Piracetam vagy 500 nM Vinpocetin alkalmazása jelentősen megakadályozza a tenyészetet a hipoxia-reoxigenizációs károsodástól, ha a Neutral Red assay, az LDH felszabadulás és az acetilkolin-észteráz aktivitás alapján határozzuk meg. Az eredmények azt mutatták, hogy a Piracetam és Vinpocetine kiegészítés jelentősen megakadályozta a mitokondriális membránpotenciál csökkenését, a ROS képződés növekedését és az antioxidáns szintek csökkenését a hipoxia-reoxigenációs károsodással összefüggésben. Összefoglalva, a jelen tanulmány megállapítja, hogy a Piracetam és a Vinpocetine egyaránt neuroprotektív hatást fejt ki a hipoxia-reoxigenációs károsodás ellen primer hippocampális sejttenyészetben.

Oxidatív stressz a toxikus demyelinizáció modelljében patkányagyban: a piracetám és a vinpocetin hatása

A GSH-t a piracetám és a vinpocetin magasabb dózisa növelte, ami szintén csökkentette a szérum nitrogén-oxidot.

Farmakológiai védelem patkányok hipoxia okozta amnéziája ellen

A 100 és 500 mg/kg piracetámmal (UCB 6215) kezelt patkányok teljesen védettek voltak az „azonnali” hipoxiával szemben, tanulási teljesítményük alapján.

Nootróp gyógyszerek és öregedés

A nootróp gyógyszerek (amelyek elősegítik a központi idegrendszer plaszticitását) a telencephaliás szinten hatnak egy sor bioenergetikai, hemorheológiai, mikrokeringési és neurokémiai mechanizmuson keresztül. A legújabb adatok áttekintése azt mutatja, hogy a piracetám elősegíti a központi kolinerg rendszer hatékonyságát fiatal és idős állatokban. A piracetámról megállapították, hogy elősegíti a tanulást, a memóriát és a félgömbök közötti kapcsolat hatékonyságát.

A NutraHacker elemzi a piracetámhoz kapcsolódó SNP-ket, ezért ha többet szeretne megtudni arról, hogyan kölcsönhatásba lép a genetika a piracetámmal, töltsön fel nyers DNS-adatokat és kezdje el még ma ingyenes nyers DNS-elemzését!